Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszam na konferencję pn. „Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych w urynkowieniu produktów lokalnych. Dni produktu lokalnego”, która odbędzie się w Sandomierzu w dniach 26 - 28 sierpnia 2016 r.
Celem konferencji jest wymiana poglądów i doświadczeń w zakresie tworzenia, funkcjonowania inkubatorów kuchennych/przetwórczych i ich roli we wprowadzaniu na rynek przetworzonych produktów lokalnych. Przedstawione zostaną również szlaki kulinarne jako element zachowania dziedzictwa kulinarnego i rozwoju turystyki. Do udziału w zaplanowanych panelach dyskusyjnych zaprosiliśmy ekspertów i praktyków, którzy gwarantują wysoki poziom merytoryczny konferencji. Udział w konferencji potwierdził p. Ryszard Zarudzki - Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konferencji towarzyszy śniadanie i kiermasz produktów lokalnych na rynku Starego Miasta w Sandomierzu w dniu 28 sierpnia 2016 r. Podczas kiermasz będzie można odwiedzić stoiska wystawców z produktami lokalnymi najwyższej jakości. Wśród produktów nie zabraknie tradycyjnych wypieków, smakowitych wędlin, regionalnych napitków, lodów własnej produkcji, miodów oraz wielu innych osobliwych smaków kojarzonych z produktem lokalnym. W czasie trwania kiermaszu odbędzie się „Przegląd produktów lokalnych”, który będzie niepowtarzalną okazją do wzbogacenia swojej wiedzy na temat produktów lokalnych, sposobów ich wytwarzania i tradycji jaka się z tym łączy.
Do udziału w konferencji zapraszamy:
- rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych,
- przedstawicieli Lokalnych Grup Działania
- przedstawicieli organizacji pozarządowych w tym KGW, organizacji turystycznych,
- przedsiębiorców/restauratorów
- przedstawicieli samorządu terytorialnego
- wszystkie osoby zainteresowane tematyką konferencji
Udział w konferencji należy potwierdzić przesyłając formularz zgłoszeniowy
w terminie do 19 sierpnia br. na adres wskazany w formularzu.
Wydarzenie jest elementem projektu pn. „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” realizowanego przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy. Współorganizatorem konferencji i Dni Produktu Lokalnego jest Miasto Sandomierz.
Z poważaniem
Anna Frańczak - Kierownik Programu